• Fast rente Forutsigbarhet
  • RådgivningPr. telefon
  • Man - Fre 08:00 - 19:00

Slik bruker du en boliglånskalkulator

Boliglån okt 18, 2021

Når man skal kjøpe seg ny bolig er det mange ting å tenke på: 

  • Hvor vil jeg bo? 
  • Hvor vil familien min bo? 
  • Hva kan boligen maksimalt koste? 
  • Hvordan skal huset se ut? 

Når man har funnet drømmehuset sitt, og er fornøyd med både beliggenhet og utseende, så er det hovedsakelig én ting som gjenstår: å skaffe seg boliglån. I denne sammenheng vil vi dele et av de nyttigste verktøyene rundt denne prosessen: boliglånskalkulator. 

Hvorfor boliglånskalkulator?

Finanseksperter og planleggere er enige om at huseiere må være økonomisk stabile for å kjøpe en eiendom. Det er derfor en boliglånskalkulator har blitt et av de viktigste verktøyene for både boligkjøpere (enten førstegangskjøpere eller de som bare skal kjøpe noe nytt) og eiendomsinvestorer. En boliglånskalkulator kan nemlig hjelpe deg med å finne ut hvor mye penger du trenger å spare og ha til overs for å dekke kostnaden for eiendommen din (både for å kjøpe den og vedlikeholdskostnader hver måned).

Boligkalkulatorene er designet for å hjelpe huseiere med å ta en informert beslutning om deres økonomi og livsmål. De kan beregne de månedlige utbetalingene og rentene ved å bruke forskjellige lånetyper som fast rente, justerbar rente og rentebetalinger. De lar også brukerne beregne hvor mye de har råd til å låne.

Noen av boliglånskalkulatorene gir også informasjon om den totale kostnaden for lånet, for eksempel månedlig betaling over tid, total rente betalt over tid og totalbeløp betalt ved avslutning.

Det er mange boliglånskalkulatorer der ute som kan hjelpe deg med å estimere din månedlige boliglånsbetaling. Nøkkelen til å bruke disse kalkulatorene riktig er å sørge for at du angir riktige tall.

En boliglånskalkulator gir kun riktige svar hvis du angir riktige tall

Når du fører inn tallene i din boliglånskalkulator, bør du ikke oppgi inntekten før skatt eller antall timer du jobber, men i stedet hvor mye penger du tjener etter skatt og andre fradrag som barneomsorg. Hvis du er interessert i å se på hvordan forskjellige variabler kan påvirke din månedlige boliglånsbetaling, må du huske på at endring av en variabel ofte også endrer andre variabler. For eksempel, hvis egenkapitalen din øker, så kan lånerenten gå ned; og hvis kostnadene er store i forhold til inntekten din, så er det mulig at renten går opp.

Sammenligne boliglånskalkulatorer

For å sikre at du får nøyaktige svar rundt renter, lånebeløp, og lignende, så anbefaler vi at du sammenligner noen boliglånskalkulatorer for å se om de gir deg de samme svarene. Det første stedet du bør gå til er Statens pensjonskasse sin boliglånskalkulator, siden det er en offentlig kilde som spesielt kan stoles på. 

Det er mange boliglånskalkulatorer tilgjengelig online som du kan bruke til å sammenligne boliglån fra forskjellige banker. De er programmert av profesjonelle programmerere og vil gi deg et nøyaktig resultat for din spesifikke situasjon. Disse kalkulatorene kan imidlertid ikke vurdere din økonomiske situasjon og kan ikke gi noen veiledning om den beste typen boliglån for dine behov. Hvis du vil ha personlig informasjon om boliglånealternativene dine, bør du konsultere en profesjonell rådgiver, for eksempel en finansiell planlegger eller regnskapsfører som har kunnskap om slike ting.